kreator

Narzędzia i dodatki

In książki on 06/02/2010 at 22:50

Do tworzenia kompozycji potrzebne są odpowiednie narzędzia, które ułatwią nam pra­cę.

Narzędzia do cięcia

Są to przede wszystkim: noże, nożyczki, sekatory, piłki do drewna. Trzeba pamiętać, że nie mogą one być zardzewiałe ani tępe. Nożami tniemy łodygi miękkie, natomiast no­życzkami bądź sekatorami – łodygi zdrewniałe. Do ciecia grubszych gałęzi posłuży nam piłka do drewna. Jeśli będziemy używać drutu lub siatki to niezbędne będą obcęgi, kom­binerki lub szczypce.

Kenzany

Czyli szczotki – są to elementy zapożyczone z japońskiej ikebany. Elementy te pozwalają sprawnie i szybko układać kompozycje. Kompozycje ułożone na szczotkach są stabilne i nie zmieniają swojego położenia. Kenzany mają postać podstawki z zatopionymi w jej podstawie igłami. Podstawki mogą mieć różne kształty: koła, prostokąta, kwadratu, owalu, a nawet półksiężyca. Na igły nabija się końce łodyg. Szczotki możemy umieszczać w dowolnym punkcie pojemnika. Mocujemy ją do dna za pomocą plasteliny. Aby unieru­chomić podstawkę na dnie można ją czymś obciążyć.

8

7  złotych zasad przy posługiwaniu się kenzanem:

■       Po zamocowaniu kenzanu wlewamy do naczynia wodę, aby wpinane kwiaty od
razu mogły ją czerpać.

■       Łodygi wpinane do kenzanu należy wcześniej skośnie przyciąć, pozwoli to na ich
naginanie pod pożądanym katem.

■       Jeśli mamy rośliny o cienkich łodygach to możemy dowiązać do nich grubsze ło­
dygi, aby łatwiej je było wpiąć do szczotki.

■       Innym sposobem w tej sytuacji jest połączenie kwiatów o cienkich łodygach
w małe wiązki np. za pomocą paska rafii. W ten sposób dadzą się one łatwiej
wpiąć między igły.

■       Aby zrównoważyć kompozycję upiętą na kenzanie w płaskim naczyniu można
użyć wygiętych, ulistnionych lub kwitnących pędów. Mocujemy je tak, aby nie
opierały się o brzeg pojemnika. Gałązki można skręcać bądź wyginać, aby dopa­
sować je do kompozycji. Naginanie łodyg złagodzi krzywiznę modelowanej ga­
łązki – należy przesuwać powoli palce wzdłuż łodygi, ugniatając ją w danym kie­
runku. Łodygi będą mniej sztywne, gdy skręcimy je wzdłuż osi.

■       Gotowa kompozycja powinna wyglądać tak, jakby wszystkie rośliny wyrastały
z jednego miejsca,

■       Na samym końcu kenzan maskujemy mchem lub liśćmi.

Rysunek przedstawia sposoby rozmieszczania kenzanów w naczyniach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: